Asuipa kerran Leinelän päiväkodissa Leinelän henki. Henki oli kuullut Ekotekokilpailusta ja innostui veden teemasta. Henki puhutteli kasvattajia ja sai koko Leinelän päiväkodin innostumaan vedestä, joten päätimme jo keväällä 2015 osallistua kilpailuun. Meidän teemamme toteutuu nimellä "Veden leikki salaperäinen". Lähestymme aihetta lapsen kautta, mielikuvituksen, tarinan, sadun ja leikin kautta. Lähde mukaamme seikkailuun!

tiistai 20. lokakuuta 2015

Usvasäteiden vesimaailma

Usvasäteiden vesimaailma


Eräässä punaisessa talossa, melko ison tien varressa, asustaa useampi Usvasäde. Jos tarkkoja ollaan, niin kolmetoista Usvasädettä. Usvasäteet ovat pieniä, noin aikuisen jalan mittaisia. Usvasäteet ovat yhden ja kolmen ikävuoden välillä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Usvasäteet olisivat vauvoja. Ei suinkaan, vaan Usvasäteet ovat toimeliaita, nauravia ja innokkaita pieniä, jotka pitävät askartelusta, jumpasta, musiikista ja leikistä Usvasäteet ovat jakautuneet kolmeen pienempään ryhmään; valaisiin, mustekaloihin ja meritähtiin. Välillä Usvasäteet kulkevat näissä pienryhmissä jumpaten, leikkien ja satuillen. Pienten Usvasäteiden apureina toimivat kolme isompaa Usvasädettä. Nämä ovat jo aikuisen kokoisia. Isot Usvasäteet auttavat pieniä Usvasäteitä kaikkien mukavien toimintatuokioiden suunnittelussa. 

Eräänä kauniina alkusyksyn päivänä Usvasäteet lähtivät metsään retkelle. Metsästä löytyi kauniita keppejä. Niinpä Usvasäteet päättivät maalata ne kauniiksi, kiinnittää niihin siimaa ja siiman päähän kohon ja koukun. Yhtäkkiä Usvasäteet huomasivat, että heillähän on kädessään onget, kaiken kaikkiaan kolmetoista pientä onkea. Niinpä isot Usvasäteet päättivät, että kaikki isi- ja äiti-Usvasäteet saavat askarrella kaloja yhteisessä isojen Usvasäteiden tapaamisessa. Sitten pienet Usvasäteet pääsevät kalastamaan.

Eräänä päivänä valaat lukivat kirjaa Elmeri ja valaat sekä tutustuivat paksuun kirjaan Ikioma Itämeri. Siitäpä iso Usvasäde sai idean ja päätti pitää valaiden kokouksen. Valaiden kokouksessa pohdittiin vettä ja miten vesi liittyy Usvasäteisiin. Päädyttiin siihen, että Usvasäteet voisivat vaikka askarrella veteen liittyviä eläimiä, maalata vettä tai laittaa vettä säilöön ämpäriin. Niinpä jokainen Usvasäde saa askarrella oman pienryhmänsä merkin, joka kiinnitetään ryhmään tulevaan vesimaisemaan. Se kaunistaa ryhmää yhdessä ikkuna-akvaarion kanssa. 

Kun tulee syksy ja alkaa sataa, voisi luulla, että se pistää kaikkien mielen matalaksi. Tämä on hyvin yleinen harhaluulo monen ihmisen keskuudessa, mutta meillä Usvasäteissä se ei päde. Sateen ja lätäköiden tullessa voimme askarrella värikkäitä sateenvarjoja ryhmään, sadekepit musiikkihetkille sekä hyppiä ja pomppia ulkona vesilätäköissä. Ehkäpä läheisen metsän purot täyttyvät vedestä ja metsäretkillä pääsemme tutustumaan veden villiin seikkailuun. 

Entä sitten, kun koittaa talvi ja tulee kylmä? Palelevatko Usvasäteet viluissaan ja itkevät suruissaan. Eivät tietystikään! Talvihan on parasta aikaa tutustua veden eri olomuotoihin. Mitä tapahtuu, kun vettä laittaa ämpäriin yön yli? Entäpä, jos veden sekaan sekoittaa muutaman tipan punaista väriä? Entä, kun kevätaurinko lämmittää, miten käy lumelle? Moniin ihmetystä ja kummastusta herättävään asiaan saa pienet Usvasäteet vastauksen talven aikana. 

Usvasäteet nauttivat nukkumisesta. Päivässä Usvasäteet nukkuvat ja lepäilevät vähintään tunnin ajan. Muuten ei jaksaisi leikkiä ja touhuta niin paljon. Siksi talven aikana Usvasäteiden nukkari muuttuu lämpimän huurteiseksi napajäätiköksi, jossa jääkarhut, pingviinit ja napaketut seikkailevat. Samaan aikaan lumihiutaleet leijuvat hiljalleen ulkona ja nukkarin katossa. 

Keväisen auringon lämmittäessä napajää sulaa ja maisema vaihtuu eläinten keitaaksi. Sinne voivat norsu, krokotiili ja virtahepo tulla vilvoittelemaan kuumana päivänä. Silloin, kun kevätsade yllättää, taivaalle saattaa ilmestyä sateenkaari. Ja ehkäpä vuoden aikana Usvasäteet pääsevät rentoutumaan ja rauhoittumaan omalle kotisaarelle…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti